Zácpa a trávení - přírodní řešení a doplňky stravy pro trávicí systém

Za zácpu můžete považovat, pokud vykonáte svou potřebu méně než 3x týdně. Mezi charakteristické vlastnosti zácpy patří: tvrdá a suchá stolice; bolestivé pohyby střev, nadýmání a pocit, že nejste úplně vyprázdněný.

47

Jak vzniká zácpa?

Tento trávicí problém vzniká v okamžiku, kdy vaše tlusté střevo absorbuje z "výkalů" obrovské množství vody. Takové vysoušení stolice způsobuje tvrdou konzistenci a těžké vylučování z těla.

Co pomáhá na zácpu?

Přijímat dostatek tekutin

Pokud máte problémy s přetrvávající zácpou, zkuste vypít 2 až 4 sklenice vody navíc. Důležitým bodem je vyhýbat se kofeinu, alkoholu a džusům, které mohou zácpu ještě více podpořit.

Přijímat dostatečné množství vlákniny, ovoce a zeleniny

Vláknina pomáhá zlepšit konzistenci výkalů a zároveň zvyšuje jejich objem. Díky vláknině se stolice pohybuje po trávicím traktu jednodušeji a rychleji. Skvělým zdrojem rozpustné vlákniny jsou luštěniny, ovoce a zelenina. Naopak zdrojem nerozpustné vlákniny mohou být pšeničné otruby a celozrnné pečivo.

Začlenit do své rutiny vhodné doplňky stravy

  • Horčík

Horčík hraje v těle důležitou roli a jednou z nich může být i pomoc při zácpě. Dokonce jeden výzkum ukázal, že různé druhy horčíku mohou zlepšit přetrvávající symptomy zácpy.

  • Probiotika

Některé studie naznačují, že nerovnováha střevních bakterií může vyvolat zácpu včetně syndromu dráždivého střeva.

Právě užívání probiotik může podpořit vyváženost střevní mikroflóry nebo poskytnout pomoc s zácpou a snížit její příznaky. Další výzkum ukazuje, že probiotika mohou zlepšit frekvenci vykonávání velké potřeby, její konzistenci a zkrátit čas průchodu potravy tlustým střevem.

  • Očista trávení a střev

Tento výživový doplněk, který naleznete na našem webu www.drvitamin.cz, je určený pro všechny, kteří chtějí podpořit svá střeva a trávení. Produkt je složený z dvou typů prebiotických vláknin, L-Glutaminu, extraktu z kanadských borůvek, vitaminů C, B5, B6, biotinu a minerálů zinku a hořčíku. Produkt je veganský a bez alergenů. Je vhodný i pro ty, kteří mají bezsacharidovou, bezlaktózovou nebo bezlepkovou dietu.

  • Očista tlustého střeva

Očista tlustého střeva přispívá k regeneraci trávicího systému, aby se dokázal zbavit usazenin, toxinů a parazitů. Tento produkt přispívá k podpoře trávicího ústrojí a pomáhá střevům dobře absorbovat nezbytné vitamíny a minerály. Taktéž přispívá k urychlení času trávení, zpracování potravy a vylučování - díky čemuž pomáhá k obnově vitality a energie. Pokud si vyčistíte tlusté střevo, prospějete celému svému organismu.

48

Pravidelně cvičit

Pohyb a cvičení má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus a úzce souvisí se zdravím trávicího traktu. Krátká procházka, sport nebo návštěva fitness centra může rozhýbat vaše střeva a pomoci vám s problémem nazývaným - zácpa.

Na zácpu dále pomáhá...

... vyhýbání se stresu;
... konzumace méně mléčných výrobků;
... vyhýbání se zpracovanému masu, smaženým jídlům a rafinovaným sacharidům;
... jíst sušené švestky;
... dbát na správné sezení na toaletě;
... neignorovat nutkání jít na záchod.

Zajímavostí je, že při pokusu o pohyb střev a vykonání stolice byste neměli číst a používat mobilní telefon.

Kdy je zácpa vážný problém?

Zácpa začíná být vážným problémem, pokud si ve své stolici všimnete krve, máte silné bolesti v břiše a když váš problém se zácpou trvá více než 3 týdny. Také pokud užíváte léky, které zácpu způsobují; neustále pociťujete únavu a zhubli jste bez toho, abyste se o to pokoušeli.

Všechny zmíněné produkty naleznete na našem webovém portálu www.drvitamin.cz.

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová 

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253

https://www.nhs.uk/conditions/constipation/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/constipation

https://www.healthline.com/nutrition/supplements-for-constipation#magnesium

https://www.pexels.com/sk-sk/photo/svitanie-muz-ludia-relaxacia-3771115/