Jak na nespavost a lepší spánek + příčiny a důsledky nespavosti

Pokud máte kvalitní spánek a dokážete spát celou noc a ráno se budíte odpočinutý, jste šťastný člověk. Lidé, kteří nespavostí trpí, by pro zlepšení spánku udělali cokoliv.

Co přesně je nespavost a co všechno v těle dokáže negativně ovlivnit?

Nespavost, odborně nazvaná insomnie, je stav neschopnosti hlubokého spánku. Jde o poruchu buď usínání nebo poruchu způsobující mělký či přerušovaný spánek. Během spánku dochází k metabolickým pochodům, které přes den neprobíhají a nedokážeme je nahradit zvýšeným příjmem potravy, tekutin, léků nebo odpočinkem bez spánku.

Při nespavosti trpí celý organismus, centrální nervový systém, kardiovaskulární systém, snižuje se imunita a vzniká hormonální nerovnováha, v důsledku které může člověk přibírat. V noci se totiž tvoří hormony, které mají na svědomí to, že se cítíme sytější.

1_12

Spánek je stejně důležitý jako příjem potravy. Spánek je relaxační fáze našeho těla, při které dochází k útlumu značné části pochodů v těle. Během spaní dochází k útlumu smyslů, naše dýchání se prohlubuje a zpomaluje, snižuje se tepová frekvence, krevní tlak i tělesná teplota. Spánek je ovlivňován některými hormony, stejně jako produkce jiných hormonů je ovlivňována spánkem.

9 nejčastějších příčin nespavosti a poruch spánku:

1. Stres, úzkost nebo deprese - pokud není v pořádku naše psychická stránka, často trpí právě spánek. Příčiny jsou hlavně problémy v práci, ve škole, v rodině, finanční stres nebo zdravotní problémy. 

2. Hluk - pokud hluk nevíte ovlivnit, existují například špunty do uší, které ho dokáží eliminovat.

3. Příliš teplá/studená místnost - ideální teplota na spánek je podle výzkumů v rozmezí 15-22°C.

4. Nepohodlné matrace - v posteli strávíme skoro 1/3 života, proto se vyplatí investovat do kvalitního matrace a polštáře.

2_13

5. Alkohol, káva, cigarety, drogy - obsahují látky, které nepříznivě ovlivňují usínání a další tělesné procesy.

6. Jet lag (pásmová nemoc) - nastává při cestování přes více časových pásem, jde však jen o dočasnou změnu spánkového režimu a do pár dní se vytratí.

7. Práce na směny - pokud pracujete na směny, zkuste si nastavit pravidelný spánkový režim a toho se držet. Tělo se na váš systém navykne a vám se bude lépe usínat.

8. Příliš mnoho jídla pozdě večer - těžká jídla před spánkem zhoršují usínání, tak se jim zkuste vyhnout.

9. Nedostatek některých živin (zejména vitaminů a minerálů) - o vitamínech a minerálech podporujících spánek se dočtete níže.

Přírodní doplňky stravy, které podporují spánek a pomáhají při nespavosti:

  • Vápník + Hořčík – tato kombinace minerálů pomáhá při nespavosti, jejich nedostatek může způsobit podrážděnost, poruchy spánku, návaly horka, noční pocení, křeče v nohou a duševní depresi.
  • L-Tryptofan - díky němu se můžete zbavit neklidného a mělkého spánku, nadměrné chuti k jídlu a také může pomoci předcházet vzniku migrény. Tryptofan pomáhá zlepšit náladu, uklidňuje, zlepšuje spánek a tím i regeneraci organismu. Náš L-Tryptofan obsahuje navíc vitaminy B3 a B6 a výtažek z heřmánku.
  • Vitaminy skupiny B (hlavně B1, B3 a B12) – B-vitaminy příznivě ovlivňují spánek a usínání a přispívají k dobré psychice, ke snížení míry stresu, únavy a vyčerpání.

3_11

Doporučujeme vám nespavost řešit přírodní cestou a ne léky na spaní, protože ty mají hodně vedlejších účinků, které se ukáží až časem. I když vám budou zpočátku účinkovat, za poškození trávení, závratě, bolesti hlavy, snížené libido a deprese (což jsou nejčastější vedlejší účinky léků na spaní) vám to nestojí. Proto zkuste přírodní doplňky stravy, které mají kromě pozitivního vlivu na spaní i jiné benefity ve formě zlepšeného zdraví.

Věříme, že byl pro vás tento článek přínosný a přejeme vám příjemné a rychlé usínání :)

Všechny zmíněné produkty naleznete na našem webu www.drvitamin.cz.

Pokud se vám článek líbí, nezapomeňte se o něj podělit s přáteli. Stačí kliknout na tlačítko SDÍLET níže.