Jarní únava - příčiny, příznaky, vitamíny a jarní detox

Jelikož v našich zeměpisných šířkách zažíváme střídání ročních období, setkáváme se s faktory, které ovlivňují zdraví lidí. Jedním z nich je jarní únava. Nastává na přelomu zimy a jara a často tehdy, když zima skončí prudce, jakoby „ze dne na den“. Nemějte strach, nejde o žádnou nemoc. Jarní únava je stav těla, který doprovází několik příznaků (řekneme si o nich níže). Jak jarní únavě předejít, případně jak únavu řešit, pokud vás už trápí a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Příčiny jarní únavy

Jarní únava vzniká hlavně kvůli nedostatku pohybu, kterým většina z nás během zimních měsíců trpí. Dále také strava, která je během zimy energeticky náročnější, mastnější, díky čemuž mnoho lidí přibere na váze.

Další příčina může být měnící se počasí. Spousta lidí reaguje na změny tlaku a teploty, což ovlivňuje psychiku a také oslabuje organismus a tělo.

Malá spotřeba čerstvého ovoce a zeleniny má za následek nedostatek vitamínů ve stravě, což způsobuje únavu, vyčerpání, zhoršenou imunitu a bolesti hlavy. Ovoce a zelenina obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty a jiné složky, které jsou životně důležité a jejich nedostatek (i chvilkový) se odráží na těle. Proto je důležité je denně doplňovat ať už ve formě doplňků stravy nebo v potravinách.

Během zimy trávíme více času uvnitř a nedostatečný pobyt na slunci ochuzuje tělo o důležitý vitamín D, který získáváme právě ze slunce.

Krátké dny během zimy způsobují zvýšenou tvorbu melatoninu (hormon spánku). Jakmile se dny začnou prodlužovat, tvorba melatoninu ustupuje a tělo začne tvořit jiné hormony, například serotonin (hormon štěstí a aktivity). Tento proces může trvat několik dní/týdnů, což může vyvolat pocit únavy a vyčerpání.

Jarná únava-unavena-žena-s-cajem

Příznaky jarní únavy

Pocit únavy na začátku jara vnímá téměř každý, i když se intenzita a symptomy projeví u každého jinak. Mezi příznaky jarní únavy patří:

  • Bolesti hlavy
  • Ospalost
  • Poruchy spánku
  • Celkové fyzické vyčerpání
  • Psychické rozladění a podrážděnost
  • Závratě
  • Nechuť k fyzické aktivitě a pohybu
  • Větší náchylnost k chorobám (viróza, chřipka, alergie, bolesti kloubů)
  • Špatná nálada a nechuť trávit čas ve společnosti

I když se vám příznaky mohou zdát neškodné, nepodceňujte je. Dlouhodobě vyčerpaný organismus je náchylnější k infekčním chorobám, zhoršené imunitě, alergickým reakcím, onemocněním dýchacích cest a často se vracejí příznaky vředové choroby žaludku a dvanáctníku.

ovocie broskyne a marhule

Jarní detox - ano či ne?

Tělo se dokáže do určité míry detoxikovat samé – na to máme přece ledviny a játra, které svou funkci vykonávají výborně. Avšak po zimě je tělo unavené z důvodu nedostatečné výživy, proto je vhodné dopřát mu čerstvé ovoce a zeleninu bohatou na vitamíny a antioxidanty. Antioxidanty působí jako ochrana před volnými radikály, které způsobují poškození buněk.

Pro správné vstřebávání vitamínů ze stravy je dobré občas pročistit střeva, proto Vám doporučujeme produkt Očista tlustého střeva, který obsahuje patentovanou směs bylin pro lepší funkci trávení.

P1280220

Jarní únava a vitamíny – tyto by vám neměly chybět

  • B-komplex – nedostatek ve výživě má ​​za následek pocit únavy a vyčerpání. Vitamíny skupiny B podporují nervový systém a považují se za nositele životní energie. Nejlepšího výsledku docílíte, pokud budete užívat vyvážený B-komplex, ve kterém jsou všechny B vitamíny.

  • Vitamin C - tento vitamín je většinou spojován s imunitou, ale málokdo ví, že chronický nedostatek energie může být způsoben právě nedostatkem vitamínu C. Je rozpustný ve vodě, neukládáme si jej do zásoby a tělo si ho nedokáže vytvořit, proto je nutný jeho každodenní příjem.

  • Koenzym Q10 – silný antioxidant, jehož produkce v organismu věkem klesá. Koenzym Q10 pomáhá při snižování únavy, podporuje imunitu, zvyšuje odolnost organizmu a pomáhá při problémech s tlakem. Jeho hladinu kromě věku snižují i ​​určité tělesné zátěže, jako je nevhodné stravování, onemocnění a časté opakování stresových situací.

  • Multi Vitamineral – dodává energii a pomáhá při snížení únavy a vyčerpání. Kromě toho je to výborný všestranný doplněk na podporu zdraví, imunity a celkové vitality.

  • Řasy Chlorella a Spirulina – obě tyto řasy jsou považovány za superpotraviny. Superpotraviny jsou komplexní potraviny, které obsahují širokou škálu živin jako jsou vitamíny, minerály, enzymy, antioxidanty a esenciální aminokyseliny. Posílení imunity, zdraví trávicí soustavy a přísun energie jsou jedny z mnoha účinků, které řasy mají.

vitamin C-drvitamin

10 účinných tipů, jak bojovat proti jarní únavě

  1. Jezte spoustu vitamínů
  2. Buďte méně času na mobilu a před televizí
  3. Travte čas na slunci
  4. Spěte 7-8 hodin každou noc
  5. Jděte na procházku do přírody
  6. Pravidelně alespoň 3x týdně cvičte
  7. Pijte dostatek vody
  8. Omezte alkohol a cigarety na minimum
  9. Věnujte se svým koníčkům
  10. Pracujte na svém mentálním zdraví

Věříme, že pro vás byl tento článek přínosný a pomůže vám při boji s jarní únavou, případně v tom, jak jí předejít.

PS: Pokud by únava a vyčerpání u Vás přetrvávala déle, je důležité obrátit se na odborníka a najít skutečnou příčinu problému.

Všechny zmíněné produkty naleznete na našem webu www.drvitamin.cz. 


Pokud se vám článek líbí, nezapomeňte se o něj podělit s přáteli. Stačí kliknout na tlačítko SDÍLET níže. 

Zdroj obrázků: Canva a Unsplash