Život s alergií - co ji způsobuje, jak se jí zbavit a souvislost se stresem

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému organismu při styku s dráždivou látkou – alergenem. Tyto látky (alergeny) u člověka s větší citlivostí vyvolávají obranné reakce, zatímco zdravému člověku neškodí. V tomto článku se dozvíte, jak alergii rozpoznat, jaký typy alergenů existují a jak snížit nebo se zbavit alergických projevů.

Alergen se může do těla dostat různými způsoby - přes vzduch (alergie na pyl, prach, srst kočky či psa), potraviny (alergie na lepek, laktózu - mléko), bodnutí hmyzem (osa, včela) nebo alergie na léky.

Při alergické reakci organismus reaguje vyplavením zvýšeného množství histaminu, který je zodpovědný za alergické reakce.

dievča sa hrá so psom

Jak se projevuje alergie?

  • kýchání a svědění, rýma, ucpaný nos
  • svědění, zarudnutí a slzení oči
  • kašel, tlak na hrudi, dušnost
  • vyrážka (červená, svědivá, vyvýšená), ekzém
  • oteklé rty, jazyk, oči nebo tvář
  • bolest břicha, nevolnost, zvracení, průjem

Moderní medicína tlumí alergické projevy například antihistaminiky nebo kortikoidy, které mají často mnoho vedlejších škodlivých účinků. My vám přiblížíme přírodní způsoby zvládání alergie, které považujeme za účinné.

Zdravé buňky nedovolí vstupu alergenů. Nedostatek živin však zaviňuje ztrátu odolnosti.

Co působí příznivě na alergii?

Vitamin C

Při budování obrany je důležitý vitamín C, který je nejvýznamnějším přírodním antihistaminikem. Váže část nadbytečného histaminu, přemění jej v neškodné kyseliny, které se vyloučí z těla a napomáhá tak k léčbě alergie.

„V krvi alergiků je neobyčejně málo Vitaminu C. Každá alergická osoba si má všímat nedostatku vitaminu C a brát si takové dávky, aby se příznaky jeho nedostatku neobjevily (krvácení dásní, krvácení z nosu, modřiny). Je lepší brát ho více než méně.“ píše Adelle Davis píše ve své knize Čo Vám chýba, aby ste boli fit.

dr.vitamin vitamin C rozne typy

Vápník

Dostatečné množství vápníku dokáže alergické reakce mírnit nebo úplně odstranit.

Vitamin B3 (niacin)

Snižuje vylučování histaminu a může tak vést k rychlému zlepšení příznaků alergie, zejména senné rýmy. Astmu je také možné zlepšit dostatečným přívodem tohoto vitamínu do organismu.

Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

Je pravděpodobné, že alergici mají zvýšenou potřebu tohoto vitamínu – někdy až mezi 40 až 200 mg denně.

Alergie a stres

Alergie je často považována za onemocnění stresu a emočních problémů. „Alergické symptomy jsou často reakcí těla na stres. Stresy jsou například nevhodná strava, citové poruchy, emoční problémy, nedostatek spánku, infekce. U alergických osob je často zjištěn nedostatek všech živin, kromě uhlohydrátů (sacharidů). Některé alergie vznikají jako podvědomá reakce na citový vzruch. Takové alergie, například ze zapomenutého vzteku, lépe mizí psychoterapií než medikamenty (léky) či stravou. Emocionální příčinu může mít také noční záchvat astmatu, migrénové bolesti a ekzémy. Stres vyvolaný zápornými činiteli zvyšuje potřebu vitamínu C, kyseliny pantotenové, bílkovin a antistresových vitamínů.“ říká Adelle Davis v knize Čo Vám chýba, aby ste boli fit

nádcha

Co jíst, když máte alergii

1. Biopotraviny – dejte přednost biopotravinám, které nejsou zatíženy pesticidy a jinými škodlivinami.

2. Zakysané mléčné výrobky s živými bakteriemi acidophilus nebo bifidus jsou nezbytné pro posílení odolnosti organismu. Pokud mléčné výrobky jíst nemůžete, alternativně můžete užívat také probiotické doplňky stravy.

3. Vitamín C - Bohatým zdrojem vitamínu C je paprika, brokolice, zelí, mrkev, zelené bylinky, černý rybíz, jahody a citrusové plody. Ale nezapomeňte, že právě citrusové plody mají nadprůměrně velký alergizující potenciál.

bio pomaranc

4. Med – na alergie může pomoci i domácí med, užívání 1 lžíce denně po dobu několika měsíců před pylovou sezónou. Díky tomu by alergická reakce měla být menší než obvykle, protože pomalým dávkováním alergenu v medu připravíme organismus na silnější dávku pylu v jarním období. Nejlepší volbou je získat med od včelaře z blízkého okolí. Tato „léčba“ není účinná s medem dováženým ze zahraničí.

5. Anýz, zázvor, máta peprná, kopřiva – tyto bylinky jsou přirozenými antihistaminiky. Vyzkoušejte si z nich udělat čaj (samostatně nebo jako směs).


Pokud trpíte alergií jakéhokoli druhu, je důležité vědět, že existují různé faktory, které pomáhají při alergických reakcích. Z těch hlavních je určitě strava. Jste-li alergik, je důležité stravovat se co nejzdravěji a dbát na dostatečný příjem všech živin včetně vitamínů a minerálů. Existuje nespočet případů, kdy alergie u lidí zcela zmizela, proto ani vy nepovažujte svůj stav za nevyléčitelný či konečný a dělejte vše pro to, abyste se cítili co nejlépe. 

Věříme, že Vám tento článek pomohl více porozumět alergiím a děkujeme, že jste mu věnovali svůj čas a přečetli jste si jej.

Všechny zmíněné produkty naleznete na našem webu www.drvitamin.cz. 

Pokud se vám článek líbí, nezapomeňte se o něj podělit s přáteli. Stačí kliknout na tlačítko SDÍLET níže. 

lúka

Zdroje informací:

Kniha Adelle Davis, Čo nám chýba, aby sme boli fit (2013),

Kniha Jarmila Mandžuková, Čo nám chybí, když... (2011)

Zdroj obrázků: Canva, Unsplash