Doprava zdarma od 1500 Kč

Mikrobiom střev - jak ovlivňuje vaše trávení i psychiku

Lidský mikrobiom tvoří řadu různých bakterií, které s námi žijí v symbióze – prospívají nám a my zase jim. Vědci říkají, že jeho základ se vytváří hlavně během prvních 1000 dní života. Na zdraví střev však můžeme ovlivňovat neustále – správnými návyky je umíme podporovat po celý život.

mikrobióm

Náš střevní mikrobiom, tedy společenství mikrobů žijících ve střevech, může být pro nás prospěšný, ale také škodlivý. Ovlivňuje ho zejména naše strava, ale zároveň on sám dokáže ovlivnit naše duševní zdraví – například náladu, úzkost, depresi či dokonce naši osobnost.

Výzkumy ukázaly, že změna stravy mění náladu a pocit štěstí. Vyšší příjem tuků a sacharidů souvisí s vyšším výskytem úzkosti a deprese a zároveň s nižší rozmanitostí střevních bakterií. Tato souvislost je důležitým krokem k pochopení toho, jak jídlo ovlivňuje střeva a tím i naši psychiku.

Mikrobiom se začíná tvořit krátce po narození – již během porodu, z placenty, plodové vody a později kojením. Právě kojení zvyšuje množství prospěšných bakterií, které podporují imunitu střev a snižují záněty. Zdravá střeva jsou tedy důležitá i pro normální fungování mozku.

Na složení střevního mikrobiomu neovlivní jen strava, ale také prostředí, roční období či zdravotní stav člověka. Pokud se mikrobiom naruší například špatnou stravou, stresem nebo antibiotiky, může se zvýšit propustnost střeva a nastoupí „syndrom děravého střeva“. Tehdy mohou škodlivé látky ze střeva pronikat do krve a spouštět různé záněty. Tyto záněty mohou negativně ovlivnit i mozek, a to prostřednictvím tzv. střevně mozkové osy. To může vést k úzkosti, depresi a problémům s pamětí.

Jedním z možných příznaků narušené střevní bariéry může být také hlen ve stolici, změny jako barva stolice, její tvar stolice, nebo dokonce přítomnost krve ve stolici. Tyto signály by neměly být přehlíženy – světlá stolice, žlutá stolicenebo naopak tmavá stolice mohou naznačovat trávicí problémy, které souvisejí s celkovým stavem střevní mikroflóry. Sledujte proto také typy stolice a jejich pravidelnost – mohou být důležitým ukazatelem včasné prevence.

Zdravý mikrobiom je tedy jako další orgán v našem těle - pomáhá trávit potravu, chrání před škodlivými bakteriemi a podporuje zdravý imunitní systém.

Mohou doplňky výživy pomoci se zdravím střevního mikrobiomu?

I když se stravujete kvalitně – s dostatkem celozrnných potravin, ovoce, zeleniny a vlákniny – váš střevní mikrobiom může občas potřebovat extra podporu. V takových případech je vhodné doplnit výživu o správné vybrané doplňky stravy. důsledku životního stylu, zdravotního stavu nebo snížené vstřebatelnosti.

K podpoře zdravého střevního mikrobiomu přispívá několik důležitých živin. Mezi ty nejvýznamnější patří:

1. Zařaďte do své denní rutiny probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují obnovu střevního zdraví. Pomáhají osídlit střeva prospěšnými bakteriemi a přispívají k rovnováze střevního mikrobiomu.

Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak podpořit svůj střevní mikrobiom, můžete sáhnout po Probio10 od Dr.Vitamin. Tento doplněk stravy obsahuje kombinaci 10 kmenů prospěšných bakterií, které pomáhají obnovovat střevní rovnováhu, zlepšují trávení a posilují imunitu. Díky vysoké kvalitě a vhodnému složení je ideální nejen po užívání antibiotik, ale také jako každodenní podpora střev při stresu, špatné stravě či trávicích potížích.

Pravidelné užívání Probio10 může být klíčovým krokem na cestě k lepšímu trávení, snazšímu pocitu po jídle a celkové pohodě.

Probio10 CZ

2. Nezapomínejte ani na prebiotika

Prebiotika jsou druh vlákniny, který slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Prebiotika nejenže podporují zdravé trávení, ale zároveň posilují imunitní systém a zvyšují účinnost probiotik. Najdete je v potravinách jako jsou artyčoky, banány, chřest, oves či jablka, která přirozeně podporují růst zdravého mikrobiomu.

3. Sáhněte i po Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny patří mezi důležité tuky, které pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom. Najdete je zejména v mastných rybách jako jsou losos, makrela či sardinky, ale také v rostlinných zdrojích – chia a lněných semínkách či vlašských ořechách. Omega 3 pomáhají udržovat rovnováhu střevních bakterií, poskytují energii střevním buňkám a podporují tvorbu protizánětlivých látek, které chrání střevní sliznici.

Chcete-li doplnit svůj jídelníček o kvalitní Omega 3, v naší nabídce naleznete produkty pro dospělé i děti. Více informací naleznete ZDE.

Omega3 CZ

Jak dosáhnout zdravějšího mikrobiomu?

Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a konzumujte více celozrnných potravin. Vysoce zpracované potraviny obsahují nežádoucí přísady a konzervační látky, které narušují zdravý střevní mikrobiom. Naopak celozrnné výrobky jsou bohaté na vlákninu a zdravé sacharidy, jako například beta-glukan, které slouží jako potrava pro střevní bakterie. Podpora střevního mikrobiomu prostřednictvím těchto látek má příznivý vliv na tělesnou hmotnost, snižuje riziko rakoviny, cukrovky a dalších metabolických onemocnění.

Jezte dostatek vlákniny, čerstvého ovoce a zeleniny. Skvělou volbou je i mražená zelenina a ovoce, které je bez přidaného cukru a přísad. Také nezapomeňte na luštěniny, fazole nebo fermentované potraviny, mezi které patří kyselé zelí či kefír.

Snažte se konzumovat dostatečný poměr libové drůbeže a mořských plodů, přičemž červeného masa jezte co nejméně. Také omezte umělá sladidla, která nejen zvyšují hladinu cukru v krvi, ale také stimulují růst nezdravých střevních bakterií.

Kojení hraje klíčovou roli ve vývoji střevního mikrobiomu dítěte. Doporučuje se kojit alespoň během prvních šesti měsíců života miminka, neboť mateřské mléko přirozeně podporuje růst prospěšných bifidobakterií. Děti, které jsou kojené déle, mají obvykle bohatší a zdravější střevní mikrobiom ve srovnání s těmi, které jsou krmeny umělou výživou.

Antibiotika byste měla užívat jen v nezbytných případech, protože kromě škodlivých bakterií ničí i ty prospěšné, které tvoří střevní mikrobiom. Tento zásah může narušit rovnováhu ve střevech, podpořit nárůst hmotnosti a přispět ke vzniku antibiotické rezistence.

Všechny produkty naleznete ZDE


Autor: Ing. Aneta Myslovičová

Zdroje:

Canva

https://www.health.harvard.edu/blog/gut-feelings-how-food-affects-your-mood-2018120715548

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10055576/

https://healthy.kaiserpermanente.org/washington/health-wellness/healtharticle.gut-health

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9