Co jste možná nevěděli: Vitamin F

O co jde?

Vitamin F je rozpustný v tucích a tvoří jej nenasycené mastné kyseliny. 

Čím Pupalkový olej prospívá?

  • pomáhá k udržování pružnosti a celkové kráse a zdraví pokožky
  • podporuje komfort před a během menstruace
  • podporuje imunitní a kardiovaskulární systém
  • napomáhá v boji proti tmavým kruhům pod očima, vráskám či stařeckým skvrnám
  • brání ukládání cholesterolu v arteriích
  • udržuje zdravou pleť a vlasy
  • chrání před škodlivými účinky rentgenových paprsků
  • růst a normální funkci organismu podporuje cestou ovlivňování žláz a tím, že zvýší přechod kalcia do buněk
  • pomáhá zvládnout srdeční nemoci
  • ulehčuje hubnutí zvýšeným spalováním nasycených tuků

Kyselina linolenová (Vitamin F - Nenasycené mastné kyseliny jako linolová, linolenová a arachidonová dostaly společný název Vitamin F) - v tucích nerozpustné nenasycené mastné kyseliny obsahuje především rostlinná strava. Potřebná dávka nebyla stanovena, ale doporučuje se, aby 2-4% kalorického příjmu, což představuje asi 10g rostlinného oleje, tvořil tento druh mastných kyselin.

Co říkají odborníci?

„Olej pupalky dvouleté pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Pomůže snížit tělesnou hmotnost, mírní bolesti předcházející menstruaci, pomáhá zvládnout mírnější formy revmatoidní artritidy, zpomalí progresi sclerosis multiplex a uklidňuje hyperaktivní děti. Olej společně užíván se zinkem může léčít akné a zesiluje nehty.
Účinnou substancí v oleji pupalky dvouleté je kyselina gama-linolová, která je potřebná pro tvorbu prostaglandinů (látek podobných hormonům) – ty jsou nutné pro udržení zdraví.

Jinými slovy: nedostatek kyseliny vede ke snížené tvorbě prostaglandinů, což nepříznivě ovlivňuj fyzickou pohodu. Nenasycené tuky pomáhají v organismu spalovat nasycené tuky. Nadměrnou spotřebou cukrů stoupá potřeba vícenásobných nenasycených mastných kyselin. Brání ukládání cholesterolu v arteriích. Udržuje zdravou pleť a vlasy. Částečně chrání před škodlivými účinky rentgenových paprsků. Růst a normální funkci organismu podporuje cestou ovlivňování žláz a tím, že zvýší přechod kalcia do buněk.
Pomáhá zvládnout srdeční nemoci. Ulehčuje hubnutí zvýšeným spalováním nasycených tuků.“

Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 207, 92-93.