O co jde?
Vitamín E je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly). Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.
Co říkají odborníci?
„Je to sloučenina rozpustná v tucích, která se ukládá v játrech, tukové tkáni, srdci, svalech, varlatech, děloze, krvi i v nadledvinách a hypofýze. Má silný antioxidační účinek a v organismu proto brání peroxidaci nenasycených tuků, vitaminu A, selenu, obou aminokyselin s obsahem síry a vitaminu C. Stupňuje účinek vitaminu A.
Velmi důležitá je jeho schopnost rozšiřovat cévy a bránit srážení krve. Kdo užívá vitamin E zůstává déle mladým, protože oxidací se urychluje stárnutí. Dodáním kyslíku zvyšuje odolnost organismu. Současně s vitaminem A chrání plíce proti škodlivému účinku zněčistěného ovzduší. Brání tvorbě krevních sraženin, případně ulehčí jejich rozpuštění. Zmírňuje únavu. Brání hrubému jizvovatění současně zvenku i zevnitř. Urychlí hojení popálenin. Má močopudné účinky a tím může snižovat krevní tlak. Napomáhá prevenci potratů. Zmírňuje křeče dolních končetin. Když pijete pravidelně chlorovanou vodu, vaše potřeba vitaminu E je zvýšená.
Více vitaminu E je nutné podávat těhotným a kojícím ženám, ženám užívajícím antikoncepční nebo jiné hormonální přípravky. Ženám v klimakteriu doporučuji vyšší příjem vitaminu E.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 89-92