Co jste možná nevěděli: Vitamin E

O co jde?

Vitamín E je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly). Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Co říkají odborníci?

„Je to sloučenina rozpustná v tucích, která se ukládá v játrech, tukové tkáni, srdci, svalech, varlatech, děloze, krvi i v nadledvinách a hypofýze. Má silný antioxidační účinek a v organismu proto brání peroxidaci nenasycených tuků, vitaminu A, selenu, obou aminokyselin s obsahem síry a vitaminu C. Stupňuje účinek vitaminu A.

Velmi důležitá je jeho schopnost rozšiřovat cévy a bránit srážení krve. Kdo užívá vitamin E zůstává déle mladým, protože oxidací se urychluje stárnutí. Dodáním kyslíku zvyšuje odolnost organismu. Současně s vitaminem A chrání plíce proti škodlivému účinku zněčistěného ovzduší. Brání tvorbě krevních sraženin, případně ulehčí jejich rozpuštění. Zmírňuje únavu. Brání hrubému jizvovatění současně zvenku i zevnitř. Urychlí hojení popálenin. Má močopudné účinky a tím může snižovat krevní tlak. Napomáhá prevenci potratů. Zmírňuje křeče dolních končetin. Když pijete pravidelně chlorovanou vodu, vaše potřeba vitaminu E je zvýšená.

Více vitaminu E je nutné podávat těhotným a kojícím ženám, ženám užívajícím antikoncepční nebo jiné hormonální přípravky. Ženám v klimakteriu doporučuji vyšší příjem vitaminu E.“

Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 89-92

Související produkty

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení