Co jsou a co nejsou vitamíny, jak vznikly jejich názvy a jak je dělíme

Co jsou vitamíny?

Pro udržení života musíme neustále získávat vitamíny z normální stravy nebo z doplňků stravy. Když se řekne slovo vitamin, většina lidí si vzpomene na tabletu a to pro ně znamená jakýkoliv druh léku. Užívat vitamíny znamená, že trpí nějakou chorobou a mají se tímto způsobem léčit. TO NENÍ PRAVDA! Zjednodušeně řečeno, vitaminy jsou organické látky potřebné k životu. Bez nich nemohou dobře fungovat tělesné orgány a systémy, protože není možné uvolňovat energii potřebnou k životu. Jsou také nutné pro růst, celkovou vitalitu a obranu před různými nemocemi.

Nehledě na několik výjimek, tělo si neumí vitamíny vytvořit a proto je musí získávat v potravě. V různých, ale většinou nepatrných množstvích je obsahují všechny základní potraviny. Pokud tyto dávky nestačí, je nutné zvyšovat příjem pomocí výživových doplňků (po tímto označením rozumíme nejrůznější tablety, kapsle, roztoky, prášky, spreje, masti i injekce, které obsahují výtažky z potravin představující vitamíny, minerály a některé další pro život nutné látky).

1_1

 Co vitamíny nejsou?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že vitamíny mohou nahradit potravu. I kdyby se užívaly ve velkém množství, nelze je až na výjimečné případě zařadit do probíhajícímu metabolismu a asimilovat, to znamená získávat z nich energii.

  • Vitamíny nejsou povzbuzující pilulky a nemají žádnou, nebo jen zanedbatelnou výživovou hodnotu.
  • Vitamíny nemohou nahrazovat bílkoviny nebo jiné potravinové zdroje jako sacharidy, tuky a minerály.
  • Vitamíny se po vstřebání nestávají součástí tělesných struktur.

Jak vznikaly názvy vitamínů?

Na začátku objevu vitamínů nebylo známo jejich chemické složení, takže nemohli dostat správný odborný název, proto je jejich objevitelé začaly označovat abecedními písmeny. Tato původní pojmenování jim dodnes zůstala.

Dělení vitamínů

Vitamíny se dělí na rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Vitamíny rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K, potřebují ke správnému vstřebání právě tuk a tělo si je může ukládat do zásoby. Vitaminy skupiny B a Vitamin C jsou rozpustné ve vodě, neukládají se do zásoby a jakýkoliv přebytek se okamžitě vyloučí, proto je nutný jejich každodenní příjem. 

2_1

(Informace byly čerpány z knihy Earl Mindell - Nová vitamínová bible)