Co jste možná nevěděli: Vitamin A

O co jde?

Vitamín A je rozpustný v tucích. Nachází se ve dvou základních formách: retinol (aktivní vitamín A), který se vyskytuje v živočišných potravinách, a karotenoidy (provitamín A), jež se nacházejí v rostlinných zdrojích. Zde jsou hlavní přírodní zdroje vitamínu A:

Živočišné zdroje (retinol):

  • Játra (hovězí, kuřecí, rybí) – nejbohatší zdroj.
  • Ryby a rybí tuk – např. tresčí olej.
  • Mléčné výrobky – máslo, plnotučné mléko, sýry.
  • Vejce – především žloutek.

Rostlinné zdroje (karotenoidy, např. beta-karoten):

  • Mrkev – známá vysokým obsahem beta-karotenu.
  • Sladké brambory (batáty) – oranžová dužina je plná karotenoidů.
  • Dýně.
  • Špenát a listová zelenina (např. kapusta, rukola).
  • Paprika – zejména oranžová a červená.
  • Mango a papája.
  • Meruňky.

Co říkají odborníci?

„Zlepšuje šeroslepost a zrakovou slabost, pomáhá při léčení mnohých očních potíží. Zvyšuje odolnost proti nákaze dýchacích cest. Zkracuje trvání nemocí. Udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a tkání. Napomáhá odstranění stařeckých skvrn. Urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy, zuby a dásně.

Aplikovaný zevně pomáhá při léčbě vrásek, akné, impetigo, hnisajícich vředů, karbunklů a otevřených vředů. Podporuje léčení rozedmy plic a zvýšené činnosti štítné žlázy.

Vitamin A působí nejlépe společně s komplexem vitaminu B, D vitaminem, E vitaminem, vápníkem, fosforem, a zinkem. (Zinek je potřebný pro uvolnění vitaminu A ze skladovacího prostoru jater).“

Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 55-58