O co jde?
Vitamín A je rozpustný v tucích. Nachází se ve dvou základních formách: retinol (aktivní vitamín A), který se vyskytuje v živočišných potravinách, a karotenoidy (provitamín A), jež se nacházejí v rostlinných zdrojích. Zde jsou hlavní přírodní zdroje vitamínu A:
Živočišné zdroje (retinol):
- Játra (hovězí, kuřecí, rybí) – nejbohatší zdroj.
- Ryby a rybí tuk – např. tresčí olej.
- Mléčné výrobky – máslo, plnotučné mléko, sýry.
- Vejce – především žloutek.
Rostlinné zdroje (karotenoidy, např. beta-karoten):
- Mrkev – známá vysokým obsahem beta-karotenu.
- Sladké brambory (batáty) – oranžová dužina je plná karotenoidů.
- Dýně.
- Špenát a listová zelenina (např. kapusta, rukola).
- Paprika – zejména oranžová a červená.
- Mango a papája.
- Meruňky.
Co říkají odborníci?
„Zlepšuje šeroslepost a zrakovou slabost, pomáhá při léčení mnohých očních potíží. Zvyšuje odolnost proti nákaze dýchacích cest. Zkracuje trvání nemocí. Udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a tkání. Napomáhá odstranění stařeckých skvrn. Urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy, zuby a dásně.
Aplikovaný zevně pomáhá při léčbě vrásek, akné, impetigo, hnisajícich vředů, karbunklů a otevřených vředů. Podporuje léčení rozedmy plic a zvýšené činnosti štítné žlázy.
Vitamin A působí nejlépe společně s komplexem vitaminu B, D vitaminem, E vitaminem, vápníkem, fosforem, a zinkem. (Zinek je potřebný pro uvolnění vitaminu A ze skladovacího prostoru jater).“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 55-58