O co jde?
Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.
Co říkají odborníci?
„Prvotní funkcí bioflavonoidů je zabezpečit pevnost kapilární stěny a regulaci vstřebávání. P vitamin podporuje C vitamin při udržování zdravých pojivových tkání. Brání zničení vitaminu C oxidací. Posílením cévní stěny chrání před vznikem krevních podlitin. Napomáhá zvyšovat rezistenci proti nákazám. Zastavuje krvácení dásní a přispívá k jejich vyhojení. Pomáhá odstraňovat otoky a závratě způsobené nemocemi vnitřního ucha.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 104-106