Co jste možná nevěděli: Vitamin B5

O co jde?

Kyselina pantothenová (kyselina D-pantothenová, vitamin B5) je ve vodě rozpustný vitamin, který se účastní metabolismu všech živin v těle. Tento vitamin je velmi důležitý pro metabolické zpracování přijatých živin a nepostradatelný pro syntézu hormonů a cholesterolu.

Čím Kyselina pantotenová prospívá?

  • pomáhá při hojení ran
  • potlačuje infekci podporou tvorby protilátek
  • pomáhá zvládat pooperační šok
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • tlumí toxické působení antibiotik
  • snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů
  • přispívá ke zdravé duševní výkonnosti
  • pomáhá správné syntéze a látkové přeměně steroidních hormonu, vitaminu D a některých neurotransmiterů (chemická látka uvolňována z nervového zakončení na synapse. Synapse je místo styku mezi neurony nebo mezi neurony a jinými buňkami)
  • přispívá k správnému metabolismu pro tvorbu energie

Co říkají odborníci?

„Je rozpustný ve vodě a je dalším členem komplexu vitaminů B. Pomáhá při tvorbě buněk, normálnímu růstu a vývoji centrálního nervového systému. Je životně důležitý pro normální činnost nadledvin. Je nezbytný pro uvolňování energie z tuků a cukrů.
Je potřebný pro syntézu protilátek a využití kyseliny paraaminobenzoové a cholinu. V organismu je syntetizován střevními bakteriemi.

Pomáhá při hojení ran. Cestou tvorby protilátek pomáhá zvládnout infekci. Spoluúčinkuje při prevenci pooperačního šoku. Chrání před únavou. Zmenšuje nežádoucí a toxické účinky mnohých antibiotik.“

Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 81-83