Co jste možná nevěděli: Vitamin B5

O co jde?

Kyselina pantothenová (kyselina D-pantothenová, vitamin B5) je ve vodě rozpustný vitamin, který se účastní metabolismu všech živin v těle. Tento vitamin je velmi důležitý pro metabolické zpracování přijatých živin a nepostradatelný pro syntézu hormonů a cholesterolu.

Co říkají odborníci?

„Je rozpustný ve vodě a je dalším členem komplexu vitaminů B. Pomáhá při tvorbě buněk, normálnímu růstu a vývoji centrálního nervového systému. Je životně důležitý pro normální činnost nadledvin. Je nezbytný pro uvolňování energie z tuků a cukrů.
Je potřebný pro syntézu protilátek a využití kyseliny paraaminobenzoové a cholinu. V organismu je syntetizován střevními bakteriemi.

Pomáhá při hojení ran. Cestou tvorby protilátek pomáhá zvládnout infekci. Spoluúčinkuje při prevenci pooperačního šoku. Chrání před únavou. Zmenšuje nežádoucí a toxické účinky mnohých antibiotik.“

Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 81-83

Související produkty

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení