Vše o stolici – zácpa, krev a hlen ve stolici, jakou má mít barvu a jak ji vyvolat

Každý člověk na této zeměkouli vykonává stolici a každého stolice je úplně jiná. Naše „velká potřeba“ nám dokáže říci hodně o tom, co konzumujeme, zda přijímáme dostatek vlákniny, zda pijeme dostatek vody nebo jak rychle se nám dokáže potrava strávit. Pamatujte, pokud máte zdravou stolici, svědčí to o vás, že i vy jste zdravý.

Na zdravou stolici působí řada faktorů, jako jsou diety, cvičení, léky či stres.
A proto...

... si vybírejte vhodné potraviny, které Vám zajistí správné trávení.

  • zařaďte do svého jídelníčku hodně zeleniny, ovoce a vlákniny;
  • konzumace pestrého jídla Vám dokáže do těla dostat množství živin, vitamínů a minerálů;
  • doporučujeme přijímat i doplňky stravy – vitamíny, které si tělo nedokáže samo syntetizovat.

Pijte dostatečné množství vody, abyste nebyli dehydratováni

  • je prokázáno, že dostatečné množství tekutin dokáže zlepšit trávicí systém;
  • pokud nemáte v těle dostatek vody, Váš trávicí systém nedokáže vytvořit správnou konzistenci stolice a může se tak vytvořit zácpa.

wc stolica napis

Složení zdravé stolice:

  • 75% stolice tvoří VODA, díky které je stolice dostatečně měkká na to, aby se jednoduše odtransportovala z těla ven;
  • 1/3 pevných složek stolice tvoří BAKTERIE;
  • 1/3 pevných složek stolice tvoří NESTRÁVITELNÁ ROSTLINNÁ VLÁKNINA;
  • 1/3 pevných složek stolice tvoří samotný ODPAD (zbytky léků, barviv, cholesterolu).

Začleňte do své rutiny pravidelné cvičení.

  • pokud se budete pravidelně hýbat, tak se bude pohybovat i Váš trávicí systém;
  • pohybem dokážeme viditelně snížit čas, během kterého jídlo putuje ve střevech;
  • pohyb pomáhá se zácpou;
  • pomůže Vám příjemná 15 minutová procházka po jídle.

VELIKOST, TVAR A KONZISTENCE STOLICE

Zdravá stolice by měla dosahovat délky přibližně 4-8 cm a její tvar by se měl podobat podélné „klobásce“ s hladkým povrchem. Tvar „tzv. „klobásky“ se považuje za nejzdravější a nejvhodnější, protože taková stolice se dostane ven z těla poměrně rychle, snadno a hlavně bezbolestně. Samozřejmě, konzistence hraje také velmi důležitou roli. Je opravdu nezbytné, aby stolice byla konzistentně měkká – a tedy ani příliš tvrdá ani příliš řídká.

Stolice by neměla mít podobu malých pevných kuliček. Pokud takovou podobu má, může to signalizovat, že se v našem trávicím systému nachází již několik dní. Čím je stolice ve střevě déle, tím více je dehydratovaná a více schne. Tvrdá stolice může způsobovat zácpu a hlavně celkový problém vytlačování odpadních látek z těla.

Pokud se však u vás objevila příliš řídká stolice, vaším trávicím traktem jen rychle přeletěla a připravila nás o důležité živiny. Z dlouhodobého hlediska je opravdu nevhodné disponovat takovou řídkou stolicí, protože náš organismus potřebujte přijaté živiny vstřebat a brát z nich energii.

K detailnímu určení tvaru a konzistence nám pomůže Bristolská stupnice stolice, která poukazuje na její 7 základních typů. Podle uvedených typů umíme usoudit, jak dlouho nestrávené složky putovaly trávicím traktem.

Za nejvhodnější typ stolice se považuje typ č. 4, protože disponuje optimálním poměrem vody a pevných látek.

typy stolice

BARVA

Zbarvení stolice dokáže mnohé lidi opravdu velmi vystrašit, a hlavně pokud stolice radikálně změnila svůj barevný odstín. Velkým strašákem pro lidi je právě černé, červené nebo zelené zbarvení.

  • ČERNÁ STOLICE

Černá barva ve stolici nemusí hned signalizovat problém. Jednoduše jste mohli zkonzumovat větší množství borůvek, železa nebo léků s obsahem bismutu. Nicméně, černá stolice může představovat také sraženou krev, která vznikla vnitřním krvácením ve vyšších partiích těla. Pokud bude problém přetrvávat dlouhodobě, v takovém případě neváhejte navštívit svého lékaře.

  • ZELENÁ STOLICE

Důvodem zelené stolice může být opět vyšší konzumace zelených potravin, kterými jsou různé druhy salátů, chlorelly, zeleného ječmene a spiruliny.

  • ČERVENÁ STOLICE

Červená řepa, rajčatový džus, vyšší konzumace brusinek či červená želatina. Ano, i tyto červené potraviny dokáží stolici občasně zabarvit dočervena. V opačném případě červená barva může signalizovat krev ve stolici, a tedy způsobovat různé poruchy nebo onemocnění.

  • ŽLUTÁ STOLICE

Pokud je Vaše stolice zbarvená do žluta, pravděpodobně jste snědli více tuku nebo mrkve.

  • BÍLÁ/BLEDOŽLUTÁ STOLICE

Takové odstíny mohou signalizovat problémy s játry, žlučníkem, infekci nebo zablokovaný vývod. Důvodem může být také konzumace různých léků.

wc stolica slecna (2)

VHODNÉ NAČASOVÁNÍ PROVEDENÍ STOLICE

Běžné je provádět stolici hned ráno po probuzení, protože Vaše tělo usilovně pracovalo celou noc a zpracovávalo Vámi přijaté jídlo během dne. Nicméně, pokud neprovedete tuto povinnost hned ráno, není na tom nic špatného. Můžete ji provést kdykoli během dne.

JAK DLOUHO MÁ TRVAT STOLICE

Odstranit všechny odpadní látky z těla netrvá více než 10-15 minut. Pokud ve Vašem případě to přesahuje zmíněnou hodnotu, pravděpodobně máte problém s trávením nebo můžete trpět zácpou.

JAK ČASTO JE ZDRAVÉ VYKONÁVAT STOLICI

Stolici je zdravé provádět někde v rozmezí od 3x za den po 3x za týden, takže pokud nevylučujete dennodenně, neobávejte se. Možná má Vaše tělo jiný režim trávení a vylučování.

HLEN VE STOLÍCI

Malé množství hlenu ve stolici je normální, ale pokud se v ní objeví větší množství, může to indikovat tzv. onemocnění dráždivého tračníku. V takovém případě byste měli navštívit svého lékaře.

ZÁCPA

Každý z nás se již během svého života setkal s tímto postrachem, který zabraňoval jednoduchému vyloučení odpadních látek z našeho těla. Často musíme vynaložit enormní množství energie, aby z nás něco vypadlo. Zácpou trpí přibližně 10 až 20% lidí v našich zeměpisných šířkách. Běžným příznakem zácpy je fakt, že i po usilovném tlačení na toaletě odcházíme bez pocitu vyprázdnění.

Zácpa se může mít následující podoby:

  • přechodná při cestování;
  • zácpa z důvodu nemoci;
  • zácpa zapříčiněná stresem;
  • zácpa, která může signalizovat trvalý problém.

ZÁPACH Z ÚST

Trápí-li vás nepříjemný zápach z úst, může to být z důvodu určitých trávicích problémů. Náš produkt Gastro řeší právě tyto problémy a může vám pomoci zápach z úst vyřešit. 

stolica panacik

JAK VYVOLAT STOLICI?

4 jednoduché tipy, kterými dokážeme střeva povzbudit a nastartovat:

1. Nastartujte svou střevní stěnu

Velmi pomáhají švestky, které obsahují složky, díky kterým se nám do střev může přesunout větší objem tekutin, což zvláční samotný obsah střev. Účinek švestek se projeví přibližně za 2-3 dny. Nicméně, velmi dobrou volbou jsou také doplňky výživy, které Vaše tlusté střevo dokáží pořádně rozhýbat a pročistit. Vyzkoušejte naše přírodní produkty Očista tlustého střeva a Očista trávení a střev.

2. Pít, pít, pít a ještě jednou PÍT!

Tento bod se týká pouze lidí, kteří opravdu pociťují v těle nedostatek tekutin nebo vědí, že během dne příliš vody nepřijali. Pokud nemáte v těle dostatek potřebné vody, střeva odčerpávají z nestrávené potravy hodně vody a proto je stolice hustší.

3. Nezadržujte stolici

Pokud potřebujete jít na toaletu, tak jděte. Nedělejte svému trávicímu traktu navzdory. Při dlouhodobém zadržování stolice dochází k velkému odčerpávání vody ze stolice, což má později za následek trápení na toaletě.

4. Užívejte probiotika

Tyto skvělé bakterie dokáží vdechnout utrápeným střevům nový život. Proto Vám nabízíme produkt Probio10 (tyndalizovaná probiotika + akáciová vláknina), který je veganský, bez alergenů, GMO, lepku a laktózy.

 

Všechny zmiňované tipy jsou pouze informativní a v případě, že vaše problémy přetrvávají i nadále, navštivte svého lékaře.

Nezapomeňte se o své tělo patřičně starat a kontrolovat vzhled či konzistenci své stolice, která Vám dokáže hodně napovědět. Samozřejmě berte v úvahu potraviny, které jste den předtím konzumovali, protože mohou mít velký vliv na celkové zbarvení. 

Všechny zmíněné produkty naleznete na našem webu www.drvitamin.cz.

Autor článku:  Bc. Aneta Hoferová

Zdroje informáci:
Kniha Giulia Enders, Taktne o tráviacom trakte (Slovart, 2015)

https://www.youtube.com/watch?v=rxiuNuY0VO4&list=WL&index=1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/310101#contacting-a-doctor

https://www.healthpartners.com/blog/healthy-poop-chart/

Zdroje fotografií:

https://unsplash.com/

https://www.denik.cz/galerie/foto.html?mm=zachod-wc-prujem&back=1410487976-6353-1&photo=1

https://www.jidelniplan.cz/magazin/zacpaajaknanipricinyradyalecba